Wszystko, co trzeba wiedzieć o napojach sojowych
Napoje sojowe pochodzą z Chin, gdzie stanowią tradycyjny napój powstający wskutek namaczania w wodzie nasion soi. W Polsce stanowi on dla wielu osób alternatywę dla mleka krowiego, zwłaszcza jeśli nie tolerują one laktozy, białek mleka czy też są na diecie wegańskiej. Co warto wiedzieć na temat tego napoju?
Skąd wzięły się napoje sojowe- dieta?
Historycy dowiedli, że mleko sojowe było znane w Chinach już w II wieku naszej ery. Za wynalazcę tego napoju uważa się Liu Ana, kóry opracował technikę jego produkcji za czasów panowania dynastii Han. Ten sam człowiek był też pierwszą osobą, która wyprodukowała twarożek sojowy. Z czasem moda na mleko sojowe zawędrowała do innych krajów azjatyckich, a w Stanach Zjednoczonych pisma medyczne pisały o nim pod koniec XIX wieku jako o nowości. Obecnie mleko to znane jest niemal na całym świecie i coraz więcej osób preferuje je ze względu na jego wartości odżywcze.
Jak samodzielnie przygotować napój sojowy?
W sklepach cena za mleko sojowe waha się od 6 do nawet kilkunastu złotych, dlatego sporo osób decyduje się na robienie napoju samodzielnie. Wystarczy przez trzy godziny moczyć w wodzie mąkę sojową lub nasiona soi w proporcjach wagowych jeden do dziesięciu, gdzie soi jest mniej. Warto pamiętać o tym, że im chłodniejsza jest woda, tym dłuższy powinien być ten proces, a następnie nasiona uciera się razem z wodą, aby napój miał odpowiednią gęstość. Na koniec płyn należy przefiltrować i gotować go około dwudziestu minut, aby mieć pewność, że nie ma w nim żadnych mikroorganizmów.
Jak pić mleko sojowe?
Mleko sojowe stanowi nie tylko substytut mleka krowiego, ale również jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin i minerałów. Można je pić bez dodatków, ale wiele osób pijących białą kawę zastępuje nim mleko pochodzenia zwierzęcego. Jest to smaczna i zdrowa alternatywa szczególnie dla wegan oraz osób, które mają zaburzenia trawienia polegające na nietolerowaniu laktozy. Mleko to może również być stosowane do pieczenia ciast czy smażenia naleśników.