Mleko roślinne – czym charakteryzują się poszczególne rodzaje?
W dzisiejszych czasach mamy coraz większy wybór, by zastąpić mleko krowie. Zamienniki sprawdzają się zarówno jako orzeźwiający napój, dodatek do gotowania i pieczenia czy nieodłączny składnik wykorzystywany podczas przygotowywania idealnej kawy o poranku. Gdy jednak wchodzimy do sklepu i widzimy uginające się pod ciężarem kartonów różnych rodzajów mlek półki, podjęcie decyzji nie jest łatwe. Ten artykuł przychodzi z pomocą i przedstawia poszczególne rodzaje napojów roślinnych, aby każdy mógł znaleźć taki, który będzie pasować mu idealnie.
Mleko ryżowe dla miłośników słodyczy
Słodka nuta wyczuwalna w napoju ryżowym sprawia, że jest on chętnie wybierany przez wszystkich miłośników słodyczy. Nadaje się zarówno do przygotowania delikatnego latte, jak i upieczenia puszystych babeczek, które będą doskonałym dodatkiem do mocnej herbaty. Choć mleko ryżowe, ze względu na swoje walory smakowe, może wydawać się idealnym wyborem, to warto jednak pamiętać, by nie spożywać go w nadmiarze. Ze względu na wysoką zawartość cukrów i dużą kaloryczność, najlepiej stosować je tylko jako dodatek.
Mleko sojowe – niskokaloryczne i zdrowsze
napoje sojowenajtańsze są bardzo często wykorzystywane przez nas w kuchni. Niektórzy z początku nie są przekonani do charakterystycznego sojowego posmaku, jednak po kilku próbach przekonują się do niego, dlatego dobrze jest dać mleku sojowemu szansę. Jest niskokaloryczne, co szczególnie zachęca osoby dbające o linię do sięgnięcia po nie. Oprócz niższej zawartości cukru, warto zainteresować się nim również ze względu na duże ilości białka oraz wapnia. Będzie doskonałe do pieczenia, gotowania i jako dodatek do napojów.
Wyważone mleko migdałowe
Mleko migdałowe, choć posiada mniej białka niż sojowe, również może być korzystnym wyborem, szczególnie, jeśli sojowy posmak nie stanie się naszym ulubieńcem. Napój migdałowy można także spożywać w większych ilościach niż ryżowy, ponieważ nie jest aż tak bogaty w cukry.
Warto eksperymentować i testować różne rodzaje napojów roślinnych, bo dzięki temu znacznie urozmaicimy nasze potrawy i odnajdziemy nowe smaki.